SAVJETI

OVO SU GLAVNI KRVICI ZA LOŠ ZADAH! EVO NAČINA KAKO DA GA SE REŠITE

Podijelite sa prijateljima

To je nešto o čemu svi ćute, a svi proživljavaju. Milioni se ljudi bude svako jutro sa lošim zadahom, ali kod nekih je to još izraženije nego kod drugih


Dok je loša dentalna higijena svakako jedan od krivaca, ono što ne znate je da hrkanje i žvakanje žvakaćih guma pre spavanja čine vaš zadah gotovo nepodnošljivim. Nažalost, ne postoji dokazana metoda za prevenciju jutarnjeg zadaha, ali stručnjaci znaju neke trikove uz koje se ovaj problem lakše podnosi. Ali najpre treba znati zašto se loš zadah uopšte javlja ujutru.

Usta su vam suva

Dok spavate, vaša usta su poput žedne pustinje, što čak i najviše doprinosi lošem zadahu ujutru. Hrkanje i spavanje otvorenih usta dodatno pogoršavaju problem.

Pljuvačka je vodenasta supstanca koja uništava bakterije koje uzrokuju zadah. Tokom dana nemate loš zadah iz razloga što se, dok ste budni, uvek proizvodi dovoljno pljuvačke da to reguliše. Ali noću se stvar dramatično menja. Nedostatak vlage dopušta lošim bakterijama da se množe u predelima gde uglavnom ili nimalo nema kiseonika.

Hrana među zubima

Ako uveče niste (dobro) oprali zube, postoji mogućnost da su se negde zavukli ostaci hrane – koji se tokom noći raspadaju među vašim zubima, a taj proces nimalo ne laska ni vašem dahu ni zdravlju zuba.

POPULARNO:  NOVI SAVET DOMAĆICA JE ZLATAN: SIPAJTE TEČNOST ZA ISPIRANJE USTA U VEŠ MAŠINU I UKLONITE SVE NEČISTOĆE

Žvakaća guma pre spavanja

Žvakaće gume možda izgledaju kao osveživači daha, ali one mogu da urade upravo suprotno jer sadrže aspartam, zaslađivač koji se hrane loše bakterije. To ima identičan efekat kao i hrana koja vam se raspada u ustima, prenosi Net.

Pa, šta možete da uradite?

Žvaćite peršun ujutro – bogat je hlorofilom, koji deluje antibakterijski, a naučnici su još 1942. otkrili kako on ubija bakterije odgovorne za loš zadah.

Jedite barem jedan celer ili jabuku na dan – oni imaju visok udeo vode i mogu da podstaknu proizvodnju pljuvačke i navlaže usnu šupljinu. Voda i jogurt takođe su dobar izbor. Ostale namirnice koje stimulišu pljuvačne žlezde su trešnje, kupus i krastavac. Suprotno njima, kafa, gazirana pića, slana hrana i kokice isušuju usta, stoga ih izbegavajte.

Žvaćite žvaku, ali samo ujutro – ovo je najbrži način da zamaskirate zadah ujutru, ali, kako je već rečeno, žvakaća guma uveče deluje upravo suprotno.

Zube perite sodom bikarbonom – ona ubija više bakterija nego zubna pasta. Dobra je alternativa i peroksid. Njihova kombinacija je najbolji saveznik protiv jutarnjeg zadaha.

Izvor: informer