SAVJETI

DA VAKCINA RADI, NE BI TREBALE TRI DOZE: MLADI NAUČNIK U DVE REČENICE RAZBIO JOŠ JEDNU ANTIVAKSERSKU TEORIJU

Podijelite sa prijateljima

– DA vakcina radi, ne bi bile potrebne dodatne doze – sto puta ponovljena antivakserska teorija postaje laž kada se pogleda koliko uspešnih vakcina se daje u više doza.

Na to je ukazao doktorand Instituta za neuroimunologiju iz Minhena Almir Aljović, piše Blic.

Najnoviji talas korone u zapadnoj Evropi zbog kojih su Holandija i Austrija već uvele karantin, a mnoge razmišljaju ponovo o restriktivnim merama i pored relativno visoke stope vakcinacije, navela je antivaksere širom sveta po ko zna koji put na tvrdnju da su vakcine eksperimentalne ili, narodski rečeno, da ne rade.

Ipak, činjenica je su zapadne zemlje koje se suočavaju sa snažnim talasom korone kasno krenule sa vakcinacijom trećom dozom pošto se pokazalo da dejstvo vakcina ističe nakon najviše šest meseci. Ta dodatna, buster doza, naravno, bila je opet povod antivakserima za tvrdnju da vakcine ne valjaju.

“Zamisli lekar si i kažeš da vakcine ne rade”

Što je najgore, postoje i lekari koji dele to mišljenje. NJima se upravo na Tviteru obratio mladi naučnik iz Minhena Almir Aljović.

– Zamisli lekar si i kažeš „da vakcina radi ne bi trebale dodatne doze“.

Vakcine:

Hepatitis B – tri doze,

Rotavirus – tri doze,

DtaP – pet doza u nekim zemljama,

Hib – 3/4 doze,

Pneumokokna – 4 doze,

Polio – 3 doze,

Grip – godišnje – napisao je Aljović.

Vakcina protiv grlića materice daje se u tri doze

Da borba sa virusom u dve i više doza vakcina nije novost potvrđuje i epidemiolog Tomislav Radulović. Kako kaže, u SAD-u i zapadnoj Evropi se daje deci barem još jedna vakcina više nego kod nas.

POPULARNO:  USPORAVA STARENJE, ŠITI OD BOLESTI: ZAŠTO JE VITAMIN E VAŽAN U ISHRANI?

-Reč je, pre svega, o vakcini protiv humanog papiloma virusa koji u 98 odsto slučajeva izaziva rak grlića materice. Tu vakcinu devojčice između sedam i devet godina primaju u dve doze, a starije u tri – naglašava Radulović.

Kako kaže, vakcine se daju u više doza da bi se potigao pravi efekat.

– Kod tih vakcina sa jednom dozom ne postiže se dovoljan imunitet. Kada je reč o vakcinama protiv kovida, sva je prilika da će se davati na svakih šest meseci pošto se pokazalo da su toliko delotvorne. To vam je slično kao za grip. Samo što je grip sezonskog karaktera, a korona je prisutna tokom cele godine – ističe Radulović, i dodaje da će se verovatno s pojavom novog soja praviti i nove vakcine.

Izvor: novosti.rs