ZANIMLJIVO

SZO UPOZORILA: PRETI GLOBALNA NESTAŠICA ŠPRICEVA ZA VAKCINE

Podijelite sa prijateljima

U 2022. godini bi moglo doći do nestašice jedne do dve milijarde špriceva potrebnih za davanje vakcina protiv kovida-19, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

To bi, takođe, moglo da utiče na rutinske imunizacije i ugrozi bezbednost igala, dodaje SZO, a prenosi agencija Rojters.

Nacionalne zdravstvene vlasti bi unapred trebalo da planiraju svoje potrebe kako bi izbegle “gomilanje, paničnu kupovinu i vrstu situacije” viđenu na početku pandemije sa nedostatkom lične zaštitne opreme, izjavila je ekspert SZO Liza Hedman.

– Mogli bismo imati globalnu nestašicu špriceva za imunizaciju, što bi zauzvrat moglo dovesti do ozbiljnih problema kao što su usporavanje napora na imunizaciji, kao i zabrinutost za bezbednost – izjavila je Hedman.

Nestašica bi, kako dodaje, mogla dovesti do kašnjenja u rutinskim vakcinacijama, posebno za decu, a takođe bi mogla podstaći nebezbednu ponovnu upotrebu špriceva i igala, posebno u siromašnijim zemljama.

POPULARNO:  GLAVNI IZVOR STRESA UDATIH ŽENA SU MUŽEVI, A NE DJECA

Globalno je dato oko 6,8 milijardi vakcina protiv kovida-19, što je skoro duplo više od broja rutinskih vakcina, izjavila je Hedman, uporedivši to sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od oko 6 milijardi špriceva za imunizaciju godišnje.

– To znači da bi se svet mogao suočiti sa nedostatkom do dve milijarde špriceva sledeće godine…

Izvor: Alo.rs