ZANIMLJIVO

OSVANUO NOVI PREDLOG: NEVAKCINISANI DA PLAĆAJU TROŠKOVE LEČENJA

Podijelite sa prijateljima

Australijska država Novi Južni Vels predložila je da oni koji nisu primili vakcinu protiv kovida 19 plaćaju troškove bolničkog lečenja.

Mnogi političari i lekari su protiv ovog predloga i tvrde da zdravstvena nega u Australiji mora svakome da bude dostupna, prenosi “Glas Amerike”.

Ipak, zvaničnici Novog Južnog Velsa smatraju da su nevakcinisani pacijenti neodgovorni i da predstavljaju veliki trošak za poreske obveznike, zbog čega predlažu da sami plate svoje lečenje.

“U zdravstvenom sistemu već morate da lečite nevakcinisane koji su tu zato što su neodgovorni, i vakcinisane, kojima je istinski potrebna zdravstvena nega”, izjavio je ministar za transport Novog Južnog Velsa Dejvid Eliot.

Članovi australijske federalne vlade su, ipak, skeptični prema tom predlogu, a australijska medicinska asocijacija je saopštila da je predlog “neetičan”, a možda nije ni u skladu sa zakonom.

POPULARNO:  NAJSTARIJA PRIČA O SVEKRVI I SNAJI: KAD SE OTROV KRIJE U SRCU ŽENE, EVO ŠTA SE DEŠAVA...

Predsednica australijskog Kraljevskog medicinskog koledža Karen Prajs kaže da će ovaj predlog pogoditi siromašnije ili manje obrazovane zajednice.

“Među nevakcinisanima je i veliki broj onih koji su nedovoljno informisani ili nemaju pristup vakcinama, i sa te strane ne bi bilo etično primeniti ovakav princip”, navela je ona.

U Australiji je potpuno vakcinisano 90 odsto onih kojima su vakcine dostupne.

U Novom Južnom Velsu registrovano je 5.715 novozaraženih u jednom danu, što je rekord u Australiji od početka pandemije.

Zapadna Australija je prva koja je uvela obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva.

Izvor: b92.net