LJEKOVITO BILJE

POSNO, BEZ ALERGENA I TAKO ZDRAVO! KAKO SE PRAVI MLEKO OD KROMPIRA

Podijelite sa prijateljima

Ukoliko u odnosu na kravlje mleko preferirate biljne alternative, poput bademovog i pirinčanog, novi nutritivni “trend” — mleko od krompira — sigurno će vam se dopasti.

Vreme kada je kravlje mleko bilo jedino dostupno davno je iza nas, a sve više ljudi se okreće biljnim verzijama ovog napitka. Nakon lešnikovog, kokosovog, ovsenog, bademovog i drugih zdravih varijanti mleka, sada se na sbvetskom tržištu pojavilo i mleko od krompira, za koje svetski mediji pišu da je pravi hit.


Prva ga je predstavila švedska kompanija Veg of Lund, koja je svoje krompirovo mleko nazvala Dug. Recepturu po kojoj ga prave dobili su od profesorke Eve Tornberg s Univerziteta Lung, koja je 2017. napravila kremastu “emulziju od krompira”, a potom ga ova firma predstavila kupcima u Švedskoj, Kini i Velikoj Britaniji u tri varijante: original, barista i nezaslađeno.

POPULARNO:  NAPRAVITE RUSKI ELIKSIR DUGOVEČNOSTI: NAPITAK ZA DUŽU MLADOST I DOBRO ZDRAVLJE

Navodno ono sadrži mnoštvo antioksidanata, esencijalne hranljive materije poput vitamina C i B12, kalijuma, magnezijuma i vlakana, a ukus mu je neutralan, pa uglavnom može da se obogati sastojcima koji će mu pružiti aromu, kao i da se koristi za kuvanje.


Ubrzo nakon što je ova varijanta biljnog mleka privukla pažnju javnosti, pojavilo se mnogo recepata za pripremu mleka od krompira kod kuće, a ovo je najjednostavniji.

Mleko od krompira

SASTOJCI:

3 šolje tople vode

1 veliki krompir

malo soli

1 kašičica ekstrakta vanile

šaka seckanih bacema

2 kašike meda

PRIPREMA

Oljuštite krompir, pa ga skuvajte u trima šoljama tople bode, uz prstohvat soli.

Potom isecite krompir i stavite ga u blender, sipajte vodu u kojoj se kuvao, dodajte ekstrakt vanile, med, bademe i blendajte najmanje pet minuta.

Procedite kroz gazu.

Izvor: glossy