SAVJETI

ČETIRI BILJKE KOJE SU SPAS U GREJNOJ SEZONI: OVO CVEĆE SPREČAVA BUĐ, VLAGU I KONDENZACIJU U STANU

Podijelite sa prijateljima

Saznajte koje četiri biljke sprečavaju vlagu u stanu, buđ i regulišu kondenzaciju

Tokom grejne sezone i hladnih dana, mnogi se u domu suočavaju sa izazovima poput kondenzacije, vlage ili buđi na ćoškovima zidova.

Jedno od prirodnih rešenja mogu biti sobne biljke koje deluju kao prirodni odvlaživači vazduha, a mnogi neke od njih već imaju u domu.

Ove biljke je povoljno držati u toplim, vlažnim prostorijama, poput kupatila.

Saznajte koje četiri biljke smanjuju vlagu u prostoru i sprečavaju nastanak buđi:

Spatifilum (ženska sreća)

Ovaj unikatni cvet je dobar za čišćenje vazduha u prostoru, ali može pomoći i da se oslobodite buđi jer uklanja vlagu iz vazduha.

Osim što je korisna, ženska sreća ima divno simbolično značenje i ulepšaće vaš životni prostor. Spatifilumu nije potrebna direktna svetlost da bi se uspešno razvijao i može čak da raste i pod fluoroscentnim svetlima, što znači da je povoljan i za gajenje u kupatilu. Ipak, kako bi cvetao češće, potrebna mu je sunčeva svetlost.

Bršljan

Ovo je biljka koja na prirodan način uklanja buđi iz vazduha i sa vlažnih područja, i odličan je za male prostore i skučena kupatila.

Potrebno je da ga redovno zalivate, ne čekajte da zemlja bude potpuno suva pre nego što ga ponovo zalijete.

POPULARNO:  EVO ZAŠTO SVAKO JUTRO TREBA DA PIJETE TOPLU LIMUNADU: 15 RAZLOGA ZA JUTARNJU ČAŠU ZDRAVLJA

Takođe uspevaju na jakom, indirektnom svetlu i u prostorijama gde postoji protok vazduha. Viseće saksije su idealne za ovu biljku, pa možete pustiti bršljan da raste kao puzavica po zidu.

Ali, važno je da zaštitite decu i kućne ljubimce jer može biti otrovan.

Takođe je važno napomenuti da su ove biljke vinove loze i mogu da narastu do 50 metara u dužinu, sa rastom u trećoj godini.

Sanseveria ili biljka zmija

Izuzetno je izdržljiva i prilagodljiva, što je čini savršenom biljkom za početnike. Biljka zmija pročišćava vazduh koristeći upijanje zagađivača kroz lišće i stvaranje prirodnog kiseonika.

Sanseverija najbolje uspeva na svetlom mestu, ali da nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Tokom zimskih meseci, zaliva se jednom u mesec dana, a tokom proleća i leta jedanput u 7 – 10 dana.

Ova biljka ne voli preteranu vlagu u zemljištu, pa prilikom zalivanja izbegavajte da voda pokvasi njene listove. Zemlja mora biti prosušena između dva zalivanja.

Palme

Takođe upijaju vlagu kroz svoje lišće, a kako imaju bujne listove, veoma su efikasne. Sorte palmi poput bambusovih palmi, ženskih palmi, patuljastih urminih palmi i areka palmi dobro rastu u zatvorenom prostoru i najbolje su za regulisanje kondenzacije.

Izvor: NajZena