SAVJETI

“DA BIH IZBEGAO ALCHAJMERA, 2 DANA PRESKAČEM DORUČAK I VODIM RAČUNA O OVOME”

Podijelite sa prijateljima

Alchajmer i Parkinsonova bolest su sve češće i dolaze kao posledica prekomerne upotrebe pametnih telefona i gedžeta, ali dr Rahul Jandial zna kako održati svežinu mozga

Neurohirurg dr Rahul Jandial ubeđen je povećanje produktivnosti mozga ne zahteva mnogo napora. Da bi vaš mozak radio kao sat i u poznim godinama, ovaj neurohirurg smatra da treba redovno raditi ove 3 stvari.

Za bolju efikasnost mozga dr Rahul Jandial predlaže:

1. Dva dana bez doručka

Danas je u modi periodični post, ali sam post nije ništa novo: mnoge svetske religije pozivaju vernike da periodično poste. Jandial veruje da je to direktno povezano sa funkcijom mozga.

Nedavna istraživanja pokazala su da isprekidani post pomaže čišćenju uma i buđenju čula, poboljšavajući tako rad mozga.

Dva puta nedeljno neurohirurg lično praktikuje periodični post, kada normalno jede od 9 do 17 sati, nakon čega prelazi na čaj i vodu 16 sati, kako bi povećao svoju kognitivnu produktivnost.

Naučnik kaže da post od 16 sati (koji uključuje vreme spavanja) povećava prirodne faktore razvoja mozga, što doprinosi opstanku i daljem razvoju neuronskih veza.

To su neuroni koji omogućavaju prenos informacija između različitih područja mozga i ostatka nervnog sistema ljudskog tela.

Stoga, ako su vaši neuroni zdravi i rade u punom kapacitetu, podaci će se prenositi brže i tačnije, a vi ćete biti više fokusirani i moći ćete lakše da obrađujete i skladištite informacije. A to dovodi do poboljšane kognitivne funkcije.

Studija Instituta Džon Hopkins pokazala je da povremeni post može pomoći mozgu da “spreči razvoj neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera i Parkinsona, istovremeno poboljšavajući pamćenje”.

Jandial sugeriše da možete lako da izdržite 16 sati ako preskočite doručak (što on redovno radi). Iako se doručak smatra najvažnijim obrokom dana, neurohirurg tvrdi da ta teorija još nije naučno utemeljena.

On ponedeljkom i četvrtkom 16-sati posti (glavno je da ovi dani ne idu jedan za drugim), preskačući doručak, dok u toku ručka unosi sve kalorije potrebne organizmu.

POPULARNO:  ALERGOLOG ŽIKICA JOVIČIĆ: OVO JE NAJVEĆA GREŠKA KOD UZIMANJA LEKOVA ZA ALERGIJU

Međutim, pre nego što počnete sa vežbanjem periodičnog posta, neurohirurg savetuje da se konsultujete sa lekarom.

Dakle, lekari ne dozvoljavaju bilo kakvo post kod starijih osoba, trudnica i dece. Pored toga, postoje i rizici povezani sa ekstremnim postom i postom koji traju više od jednog dana.

2. Duboko disanje

Da biste smirili um pre nego što se upustite u stresan posao ili rešite težak problem, Jandial savetuje 5 minuta sporog i dubokog disanja. Dakle, naučnik kaže:

“Pre nego što odete do šefa ili na posao, pronađite mesto gde možete polako da udahnuti kroz nos, računajući do 4, a zatim zadržite dah nekoliko sekundi i polako izdahnite, računajući takođe 4”.

Takvo “meditativno disanje“, koje se ponavlja dva puta dnevno, pomoći će vam da smirite neurone u vašem mozgu, što će vam omogućiti da razmišljate brže i kreativnije. Nakon takvih vežbi disanja dolazi do vrhunske produktivnosti.

Pored toga, Jandial kaže da poboljšanje neuronskih veza između različitih delova ljudskog mozga direktno utiče na donošenje odluka, kontrolu impulsa i koncentraciju.

3. Vertikalni položaj

Jandial poziva na više stajanja ili šetnje na poslu:

“Mozak je dizajniran za telo u uspravnom položaju, pa kada čovek stoji ili hoda, mozak se snabdeva BDNF-om (neurotrofni faktor mozga – u osnovi protein).”

Prema Jandialu, našem mozgu je potreban ovaj faktor, jer ovaj protein pomaže u održavanju zdravlja gotovo 90 milijardi nervnih ćelija, što zauzvrat doprinosi boljem prenosu električnih signala između njih i, samim tim, poboljšava rad čitavog mozga.

Naučnik kaže da je uspravni položaj svojevrsni lek za mozak.

“Većina ljudi ne shvata da su na samom početku opremljeni pravim “lekom za mozak” da mu pomogne da bolje funkcioniše. “

Izvor: Stil