ZANIMLJIVO

PSIHIJATAR O SLUČAJU ANE VOLŠ I KAKO SE POSTAJE SOCIOPATA: “ŽENE ZBOG BRAKA I DECE TRPE SVAŠTA I SVAKOJAKE TORTURE”

Podijelite sa prijateljima

Profesor dr Vladimir Diligenski govorio je o slučaju Ane Volš, a objasnio je po kojim osobinama možemo da prepoznamo sociopate.

Danima unazad region i svet potresa slučaj nestale Srpkinje Ane Volš o kojem su isplivali brojni jezivi detalji na površinu, piše RTS. Ana je nestala u Americi, gde već godinama unazad živi sa mužem i troje dece, a upravo je njen suprug Brajan Volš jedini osumnjičeni.

Ispostavilo se da se Brajan dugo borio sa psihičkim problemima, a prema rećima psihijatra kod kojeg je odlazio postavljena mu je dijagnoza sociopate.

Prema rečima profesora dr Vladimira Diligenskog važno je da umemo da prepoznamo poremećaj ličnosti, ali i da je najbolje da ne reagujemo na takve osobe, već da je jednostavno sklonimo.

Kažu da ih je procentualno negde oko jedan posto, međutim ja lično mislim da ih ima ipak malo više, čak i do deset posto ima te psihopatske crte”, rekao je dr Diligenski, i objasnio da postoje različiti stepeni psihopatije, od vrlo izraženih, preko srednjeg stepena, pa do nižeg. Takođe navodi da granični slučaj sadrži elemente psihopatskog ponašanja, povremeno psihotično, a povremeno normalno ponašanje.

„Teško ih je prepoznati, pogotovu na samom početku neke veze, i da neko odmah kaže – da to je to. Za sociopate je karakteristično da se oni zaista odmah prepoznaju jer su bez kontrole impulsa i prave nezgodne poteze i najčešće – brzo i često završavaju u zatvoru”, priča profesor Diligenski.

Ono što sociopate razlikuje od psihopata je manjak emocija, naglašava profesor.

„Psihopate su u manipulacijama, imaju jako dobru manipulativnu igru, oni koji su mu od koristi, sa njima se druže, pokušavaju da izvuku maksimum, a kada im ne treba, bez emocija ih odbacuju i vrlo su uspešni i ukoliko su inteligentni, a najčešće jesu, oni se jako dugo održavaju bez prepoznavanja.

Međutim, među serijskim ubicama na primer, najveći broj je psihopata”, kaže je profesor, pa dodaje:

POPULARNO:  SZO UPOZORILA: PRETI GLOBALNA NESTAŠICA ŠPRICEVA ZA VAKCINE

Kad dođu u kritičnu situaciju, pokušavaju da to na neki način prikriju ili, još gore, da ne podnose neku provokaciju, automatski ulaze u depresiju i moguć je suicid”, objašnjava profesor Diligenski.

Profesor takođe navodi da se sociopate lako prepoznaju, a da je njihovo kontrilisanje veoma teško.

„Imaju neke emocije, naprave neke veze ako je to, ovaj Volš to umeo, međutim, te veze su vrlo šljampave, nikakve i prepoznatljive.

Da li je ova žena znala ili prepoznala, to mi možemo zaista da nagađamo. Možda i nije. Možda je ovo bila neka mešovita, psihopatsko-sociopatska ličnost pa je onda bilo teško prepoznatljivo”, kaže doktor, piše Telegraf.rs.

Kako dalje objašnjava postoji veliki broj mešovitih poremećaja ličnosti, što umnogome može da oteža njihovo prepoznavanje kao i adekvatno lečenje koje treba započeti blagovremeno.

Naši stari profesori su tvrdili da najbolji lek jeste zatvor za sociopate, najbolje rezultate daje, ali je to zaista neka herojska terapija gde vi treba mnogo da uložite da se nešto promeni, a drugo – kod psihopate vi ne možete da popravite emocije kojih nema. Apsolutno im je svejedno da li će nekome da nanesu zlo i nemaju osećaj krivice”, rekao je gost Jutarnjeg programa.

„Teško je reći da postoji neki pomak u terapijskom smislu. Da se to nešto mnogo bolje leči, zaista su to herojski slučajevi. Lekovi se koriste, imamo lekove koji su bolji i preporučuju se za poremećaje ličnosti ali većina lekova ne deluje. Neki od antidepresiva su preporučeni”, nastavlja dr Diligenski.

Kaže da sociopate biraju određeni tip ljudi kojima će se približiti, ali da ne ostvaruju prave veze već su njihove relacije u smislu emocija veoma “tanke”.

NASTAVAK NA STRANI 2…