SLANA JELA

KAKO SE KUVA DOMAĆA SUPA OD KOSTIJU? ZBOG JEDNE GREŠKE GUBE SE VITAMINI I MINERALI

Podijelite sa prijateljima

Domaća supa od kostiju je definitivno jedno od najkvalitetnijih domaćih jela koje bi što češće trebale da se nađu na vašem tanjiru.

Supa od kostiju, posebno goveđih smatra se gotovo lekom, a posebno je učinkovita dijeta bazirana na njoj. Različite kulture širom sveta prave je već hiljadama godina.

Ono što je posebno važno je da je pripremite na pravilan način da biste iskoristili sve hranljive sastojke.

Kuvajte najmanje tri sata

Za ovu supu potrebne su kosti, juneće meso koje se kasnije najčešće jedu sa pire krompirom i sosom od paradajza ili kopra, glavica crvenog luka, nekoliko češnjeva belog, šargarepa, peršun, celer, paškanat, biber u zrnu, sol i kašika sirćeta koji će iz kostiju izvući ono najbolje. Po želji se može staviti i grašak, koren kupusa, praziluk i krompir.

Važno je da kosti i meso stavite u hladnu vodu i stavite da se kuva. Kada se na površini napravi pena, skinite je kašikom jer će ona inače zamutiti supu.

Crveni luk, radi boljeg ukusa kratko zapecite. Mnogi to rade tako što ga prepolove, stave na aluminijsku foliju pa direktno na ploču na struju ili pak na šporet na drva. Radi intenzivnijeg ukusa, i same kosti se mogu pre svega zapeći u pećnici.

Nakon što supa prestane da se peni, dodajte luk, crveni i beli, biber u zrnu, so i kašiku sirćeta. Da se ne bi prekuvalo, korenasto i ostalo povrće, stavite nešto kasnije, barem sat i po pre nego što će supa biti gotova.

POPULARNO:  KAKO SE PRAVI DOMAĆI KREM SIR

Kuvajte je na laganoj vatri, poklopljenu.

Kao što smo rekli, supa se kuva najmanje tri sata, nakon čega izvadite kosti, meso i povrće. Nikada ne kuvajte supu na najvećoj temperaturiBolje je duže je krčkati na blažoj vatri, jer tako njeni sastojci ne postan prekuvani, a vitamini i minerali ubijeni. Procedite je te ukuvajte testeninu po želji.

Međutim, što se duže kuva, ona je hranljivija. Kosti su bogate kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem i sadrže protein kolagen koji se kuvanjem pretvara u želatin koja sadrži važne aminokiseline.

Izaberite prave kosti

Upravo je želatin taj koja ovo jelo čini iznimno hranljivim. Sadrži glutamin, aminokiselinu koja pomaže održavanju sluznice creva, a što posledično utiče na imunološki sistem. Upravo su creva primarno mesto za apsorpciju hranljivih materija i kako se često kaže, prva linija odbrane u našem imunološkom sistemu.

Takođe, kolagen pozitivno deluje na kožu i zglobove.

Zato je kod izbora kostiju važno da one budu raznolike, ne samo “bele”, sa srži i masnoćom u sredini jer će zamutiti supu. Koristite one sa nešto mesa, kao što su goveđe vratne kosti sa puno vezivnog tkiva, kod kojih se na svakom zglobu nalazi kolagen. Uvek gledajte nabaviti kosti od domaćih uzgajivača, a posebno su vredna ona iz pašnjačkog uzgoja.

Izvor: Stil/Agroklub.rs