TORTE

RUSKI KARDIOLOG OTKRILA KO SME DA JEDE BELI LUK: IAKO JE ZDRAV, MOŽE DA BUDE ŠTETAN ZA OVU GRUPU LJUDI

Podijelite sa prijateljima

Beli luk je izuzetno zdrav, pomaže kod regulacije šećera u krvi, štiti od gljivičnih infekcija i patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet, ali i kardiovaskularni sistem.

Jeste zdrav kada se jede sirov, a ruski kardiolog Svetlana Pavličen savetuje da barem 10 minuta ostavimo iseckan beli luk da odstoji, kako bi alicin delovao u punoj jačini. 

– Beli luk duguje svoj miris polifenolu alicinu koji sadrži sumpor. Ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Kada uđe u krv, alicin je uključen u sintezu vodonik sulfida, koji opušta zidove krvnih sudova, i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

Ceo beli luk ne sadrži alicin, on se formira kada čen dođe u kontakt sa vazduhom. Iseckani beli luk treba izgnječiti i ostaviti 10-15 minuta pre upotrebe u kuvanju – rekla je doktorka i upozorila na komplikacije koje može izazvati konzumacija belog luka.

POPULARNO:  KROMPIR PUNJEN KREM SIROM

Pošto je beli luk prilično agresivan proizvod, ne bi trebalo da ga jedete na prazan stomak.

– Može oštetiti sluzokožu želuca i jednjaka. Beli luk je kontraindikovan kod pacijenata sa inflamatornim oboljenjima gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi – tvrdi doktorka i podseća da ga ne treba kombinovati sa llekovima koji se koriste za lečenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka.

Takođe, u toku trudnoće ili dojenja, uzimanje belog luka kao lek nije preporučljivo.

Izvor: NajZena