SAVJETI

MEDICINSKA DIJETA: UKOLIKO SE DRŽITE OVOG JEDNOSTAVNOG JELOVNIKA, ZA 2 NEDELJE MOŽETE SMRŠATI DO 15 KILOGRA

Podijelite sa prijateljima

Pravila medicinske dijete veoma su jednostavna, a držećih se istih, može se smršati i do 15 kg.

Medicinska dijeta je prvobitno osmišljena od strane stručnjaka Medicinske akademije kao dijeta za pacijente kojima je bilo potrebno da smršaju neposredno pred operaciju.

Njihovim lekarima je bilo vrlo važno da se oni nakon ovakvog režima ishrane osećaju dobro, da budu vitalni i spremni za operaciju.

 • Nećete biti malaksali, izmoreni i iscrpljeni.
 • Nećete osećati vrtoglavice od izgladnelosti.
 • Nervoza i razdražljivost biće svedeni na minimum.
 • Izgubićete 7-15 kilograma za 15 dana.

Ako vam se čini da ste napokon naišli na dijetu koja je kao stvorena za vas – pogledajte detaljnije kako medicinska dijeta funkcioniše!

Kada je idealno vreme da se drži medicinska dijeta?

Medicinska dijeta se može držati u bilo koje doba godine, ali postoji jedan period koji je idealan i jedan koji nije toliko.

Uz pomoć ove dijete uz gubitak kilograma uspećete i da detoksikujete svoj organizam, što je veliki plus. Vaše telo i organizam će se osećati savršeno i preporođeno i upravo zbog toga idealno vreme za započinjanje ove dijete je kraj zime i početak proleća.

Tokom zima i tokom praznika slabo se krećete i više jedete, u vaš organizam se skupljaju razni toksini, masne naslage se talože, a metabolizam vam se usporava.

Odličan način da probudite svoj organizam i poboljšate metabolizam je medicinska dijeta pred kraj zime. Time ćete uspeti da izbacite iz sebe sve loše što se nagomilalo tokom zime i bićete spremni za topliju sezonu, a nakon toga i za leto.

Kada smo već god leta, ono nije baš najbolji period za držanje ove dijete iz jednog prostog razloga. Tokom medicinske dijete nije dozvoljen unos šećera, a to znači da nije dozvolje unos ni bilo kakvog voća, osim pomorandži koje su zaštitni znak ove dijete.

Ako inače volite da jedete voće i volite letnju sezonu upravo zbog ovih divnih i slatkih plodova, biće vam jako teško da odolite i ne pojedete bar jedno parče slasne lubenice.

Ako ipak imate jak karakter i znate da nećete posrnuti, ili prosto ne volite voće i svejedno vam je da li je sezona istog ili nije, onda slobodno možete da probate sa ovom dijetom i tokom leta.

Pravila medicinske dijete – šta se sme, a šta ne?

Medicinska dijeta je dijeta cikličnog tipa. To konkretno znači da se ova dijeta sastoji iz tri kruga koja traju po pet dana. Nakon ta tri kruga, obavezna je pauza od dve nedelje.

Svaki dan imate tri obroka – doručak, ručak i večeru.

Idealno bi bilo da pauza između obroka bude 4-5 sati. Ako mislite da je ovaj savet dat tek tako, varate se! Evo objašnjenja:

Kada, recimo, doručkujete – poveća se nivo insulina i tada masti počinju da se skladište. Sve dok traje efekat insulina (i do tri sata), nema lipolize – razgradnje masti. Enzim koji tu mast razlaže – lipaza, ne može da deluje sve dok je insulin prisutan u krvi u velikoj koncentraciji. On je blokira. E, sad, ako pre ručka pojedete bilo šta, makar i neku grickalicu, hormon insulin počinje ponovo da raste u krvi, a od razlaganja masti nema ni R!

POPULARNO:  PUKOVNIK DR IVO UDOVIČIĆ: SVI KAPACITETI POPUNJENI. IMAĆEMO PO 70 MRTVIH

Medicinska dijeta nalaže zabranjen unos šećera, alkohola, ali i veštačkih zaslađivača.

 • So se unosi u minimalnim količinama.
 • Potrebno je piti 2l vode. Možete piti i limunadu i zeleni čaj.
 • Vrlo je važno da obroke uzimate po redosledu i da ih ne preskačete
 • Večera se preporučuje do 20h.

Medicinska dijeta obezbeđuje dovoljnu količinu minerala i vitamina, pa ne zahteva dodatni unos suplemenata.

Medicinska dijeta (bolnička dijeta) – dodatna pojašnjenja

PUŠAČI: Ukoliko ste pušač onda je idealno vreme da uz ovu dijetu ostavite i pušenje, jer se preporučuje izbegavanje cigareta tokom trajanja ove dijete.

Ukoliko ne možete ili ne želite da ostavite pušenje, potrudite se bar da isto svedete ne minimum dok se drži medicinska dijeta.

PIJENJE VODE: Ako vam je problem da pratite koliko ste vode u toku dana popili ili generalno imate problem da pijete dovoljno vode u toku dana, dobra ideja je da kupite posebnu flašu za vodu.

Flaša u koju staje npr. pola litre vode je idealna i možete napraviti plan da morate da pijete vodu u određenim delovima dana. Tako ćete moći lakše da ispratite koliko ste vode popili, npr: jedna flaša u toku prepodneva, dve flaše od podneva pa do uveče i još jedna flaša uveče.

Ova poslednja flaša koju možete popiti uveče će vam dobro doći kada osetite glad u toku večeri, jer na medicinska dijeta ne dozvoljava da jedete posle 20h. Uz kupovinu posebne flaše za vodu čuvate i svoju okolinu i ne kupujete nepotrebne i štetne plastične flašice vode.

Za one kojima je ipak lakše da računaju koliko su popili vode uz pomoć čaša, 2l vode je oko 8 čaša. A ako konstantno zaboravljate da popijete vodu, postoje mnogobrojne odlične aplikacije koje možete skinuti na svoj pametni telefon i one će vas podsećati u toku dana kada treba da popijete čašu vode.

Medicinska dijeta jelovnik po satima

Satnicu obroka možete odrediti sami, ali evo primera satnice.

Doručak po ustajanju

 • Ručak nakon 4-5 h
 • Večera nakon 4-5 h

Doručak je svakog od 5 dana isti:

 • 1 pomorandža
 • 1 komad dvopeka (ili 4 krekera)
 • šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača)

A evo kompletnog jelovnika za 7 dana:

1. PRVI dan

Ručak:

 • 1 kuvano jaje
 • 2 kašike kisele pavlake (kiselog mleka ili jogurta)
 • 1 dvopek
 • 1 pomorandža

Večera:

 • 1 do 2 dvopeka
 • 2 kuvana jajeta
 • 1 paradajz
 • 1 krastavac

2. DRUGI dan