ZANIMLJIVO

DOKTOR ČOLIĆ UPOZORIO: NA JESEN STIŽE NOVI TALAS KORONE, KAKO ĆEMO PROĆI ZAVISI OD DVE STVARI

Podijelite sa prijateljima

Akademik i klinički imunolog izneo svoj sud o korone i neće vam se svideti – blizu smo kolektivnog imuniteta, moraćemo svake godine da se vakcinišemo protiv korone i na jesen nas očekuje novi talas!

Korona brojke se smanjuju, svi jedva čekamo konačnu pobedu nad kovidom-19, a koliko nam fali do toba, za RTS je rekao klinički imunolog, akademik Miodrag Čolić.

“Uglavnom su procene da je za postizanje kolektivnog imuniteta, kada virus može vrlo malo da utiče na širenje, otprilike oko 70 odsto. Tu treba računati i prirodni imunitet, stečen infekcijom, ne zaboravimo da je bilo i dosta asimptomatskih slučajeva, takođe i onih koji nisu registrovani u pojedinim regionima, čak i u velikim gradovima.

Ono što je jako značajno je to što imamo i procenat obuhvaćenosti stanovništva vakcinacijom. Ja lično mislim da ako bismo još malo ubrzali ovaj tempo vakcinacije, da bismo vrlo brzo stigli do toga”.

On je istakao da smo sada “na donjoj krivi zaustavljanja talasa”, da je tome sasvim sigurno doprinela vakcinacija, ali da je to delom i prirodni tok epidemije.

“Mi smo na donjoj krivi zaustavljanja talasa koji je započeo možda početkom marta ili februara, tako da je to nešto što je i očekivano. Sigurno da je zaustavljanju talasa doprinela vakcinacija, ali je interesantno da i u zemljama gde odziv na vakcinaciju nije tako veliki takođe se kriva zaustavlja, što je u stvari i odraz prirodnog toka epidemije”.

POPULARNO:  ZAŠTO NEKO NIJEDNOM NIJE DOBIO KORONU, A NEKO JE IMAO VIŠE PUTA: IMUNOLOG DUŠAN POPADIĆ OBJAŠNJAVA

Klinički imunolog odgovorio je i na pitanje da li treba da utvrđujemo broj antitela nakon vakcinacije.

“Mislim da individualna testiranja antitela nisu potrebna ni značajna, jer broj titar antitela ili njihovo odsustvo ne znače da li imamo ili nemamo zaštitu. Mi ne proveravamo neutrališuća antitela koja su najznačajnija za sprečavanje širenja virusa”.

On smatra i da ćemo morati svake godine da se vakcinišemo protiv korone.

“Ja lično mislim da ćemo morati, jer koliko god mislili da taj imunitet može da bude dugotrajan, on je nekako ipak u globalu ograničen na godinu dana. Naravno, neko će imati imunitet koji će trajati duže, neko kraće, ali nijedna zemlja ne može da napravi skrining za sve građane. Prema tome, ovo će biti tekovina saznanja u svetu kada to treba primeniti”.

Iako kaže da smo blizu kolektivnog imuniteta, smatra da i dalje treba da budemo oprezni, a kaže i da očekuje da ćemo se na jesen i dalje boriti protiv korone.

“Ja lično mislim da hoćemo, ali možda ne u ovakvom obliku i obimu kao sada”.

Izvor: Alo.rs