SAVJETI

TRIK SA JASTUKOM KOJI ELIMINIŠE NAPETOST U LEĐIMA I VRATU: URADITE OVO I ZA BOLOVE VIŠE NEĆETE ZNATI

Podijelite sa prijateljima

Svaka druga osoba pati od bolova u leđima, a na ovaj način ćete uspeti da napetost značajno smanjite

Savremini način života, dosta sedenja, gledanje u telefonu ili računar kao poslednicu ima bolove u leđima i vratu. Gotovo svaka druga osoba pati od nekog oblika nelagode u leđnom delu.

Ako i vi spadate u ovu grupu, obardovaće vas informacija da postoji rešenje za ovaj prblem, a nisu masaže koje mogu da zadaju veliki finansijski udarac.

Fizijatri tvrde da određene vežbe mogu da pomognu u smanjenju bolova, ali i da je poza u kojoj spavamo izuzetno bitna. Kako bismo spavali što pravilnije potreban nam je jedan manji jastuk. Njega je neohodno staviti između kolena, ukoliko spavate na boku. Ukoliko spavate na leđima, jastuk postavite ispod kolena.

Na ovaj način telo će biti u savršenom položaju, a pritisak na leđa će se smanjiti. Nakon nekoliko dana praktikovanja ovog trika probudićete se znatno odmorniji.

Ortopedi i neurolozi objašnjavaju zašto je ovaj položaj tela najudobniji i fiziološki najbolji:

1. Veća udobnost i manji pritisak

Jastuk drži kolena u savršeno položaju, smanjujući pritisak na jednu stranu tela. Ukoliko spavate na boku, na ovaj način će kukovi biti poravnani i biće u savršenom anatomskom položaju.

POPULARNO:  ČUVENI ITALIJANSKI KUVAR OTKRIVA ORIGINALNI RECEPT ZA KARBONARA PASTU

Dok spavate na boku, ako nemate jastuk, “gornja” noga se često pomera napred dok tražite položaj u kojem se više odmarate. Taj pritisak uvijanja u može da iritira nerve u leđima.

2. Odlična metoda za ljude koji imaju išijas

Ovaj položaj izvrstan je za ljude koji imaju problema s bolovima u donjem delu leđa ili bolove u nogama, posebno za one koji imaju išijas.

3. Pomaže kod apneje

Spavanje na boku s jastukom između nogu je takođe korisno za one koji imaju abnormalnosti disanja, kao što je apneja. U tom su položaju vaši disajni putevi stabilniji i manje je verovatno da će ograničiti vazduh.

Držanjem poravnate karlice, smanjuju se bolovi u vratu i leđima što smanjuje mogućnost apneje u snu.

4. Poboljšava cirkulaciju

Ovaj položaj ne samo da ublažava bolove, već ima i druge zdravstvene pogodnosti. Na ovaj način ćete poboljšati protok krvi i pospešiti cirkulaciju.

Izvor: Stil.kurir.rs