SAVJETI

VRTNO CVIJEĆE KOJE CVIJETA CIJELO LJETO

Podijelite sa prijateljima

Prilikom odabira nemojte samo gledati na ljepotu cvijeća. Odaberite ono cvijeće koje pogoduje klimi u kojoj živite i mjestu na kojem ih sadite. Neki cvjetovi preferiraju jako sunce dok drugi vole hlad na balkonu.

U nastavku saznajte više o vrtnom cvijeću koje cvijeta cijelo ljeto.

Vrtno cvijeće – trajnice

U vrtu možete posaditi višegodišnje cvijeće koje će vas razveseliti i sljedeće ljeto. Trajnice koje cvjetaju cijelo ljeto su brojne, a više o nekima saznajte u nastavku.

Dalija je višegodišnja biljka s velikim cvjetovima koji dolaze u svim bojama. Ova biljka voli sunčana ili slabo sjenovita mjesta, a cvate sve do jeseni. Nadzemni dio biljke naraste od 60 cm do 2 metra.

Još jedna višegodišnja biljka koja cvjeta cijelo ljeto je bakopa. Iznimno je ljekovita biljka i sadrži brojne male bijele cvjetove. Podnosi sunčana mjesta i vrućine ali ju je potrebno redovito zalijevati.

Popularna ukrasna biljka je i lavanda koja može narasti do 1,2 metra. Voli topla i suha mjesta. Osim što predivno miriše ima i ljekovita svojstva i može djelovati kao sredstvo protiv štetnika.

Gaura je još jedna trajnica koja cvate cijelo ljeto. Grmolikog je oblika i može narasti do 1,5 metar. Cvjeta od lipnja do prvog mraza i jako dobro podnosi sušu.

Vrtno cvijeće – nisko

Postoji različito nisko cvijeće koje cvate cijelo ljeto. Nisko cvijeće je odlično ako želite ukrasiti balkon. Neko od niskog cvijeća koje možete posaditi je sljedeće:

  • Pelargonije – cvjetaju u različitim nijansama (crvena, ružičasta, bijela), a narastu do 90 cm. Cvjetaju cijelu godinu ako su izložene suncu i temperaturi većoj od 13°C, ali ne vole veliku vlagu.
  • Gaillardia – cvjetovi ove biljke su šarenih i žarkih boja i cvjetaju sve do jeseni. Naraste do 80 cm i pčele ju rado posjećuju. Voli sunčana mjesta, a dobro podnosi i ljetne suše.
  • Snježak – ova trajnica ima prekrasne bijele cvjetove, a uspijeva i na manje plodnom tlu. Cvjeta do kolovoza i naraste samo 20 cm.
  • Angelonije – pogodne su za sadnju u teglice, a narastu do 25 cm. Najčešće cvjetaju u ljubičastoj ili bijeloj boji do kraja listopada. Preferiraju umjerenu vlagu i sunce te gnojenje svaka dva tjedna.
POPULARNO:  10 MINUTA DRŽITE NOGE UZA ZID: OVO JE ČUDESNA POZA

Cvijeće koje voli jako sunce

Ako mjesto na kojem sadite cvijeće nije baš zaklonjeno, odaberite cvijeće koje podnosi jako sunce. Neke od takvih biljaka su već navedene – kao što su angelonije i pelargonije.

Još jedan cvijet koji jako voli sunce (a izdržat će i sušu) je verbena. Osim što lijepo izgleda sa svojim ljubičastim cvijećem iznimno je i ljekovita. Može se saditi na balkonima i nije zahtjevna za uzdržavanje. Zalijeva se samo kada joj je zemlja suha.

Mirisna kunica podnosi jako sunce iako pripada jednogodišnjem cvijeću. Cvjetovi cvjetaju cijelo ljeto i plave su boje. Biljka naraste 15 – 35 cm, ovisno o vrsti. Ne podnosi zadržavanje vode iako se vlažnost mora redovito održavati.

Cvijeće za sjenovita mjesta

Ako vam je balkon u sjeni većinu vremena radije odaberite cvijeće kojemu pogoduje takvo područje.

Vodenika je jednogodišnji cvijet koji preferira sjenovita područja, a cvjeta u različitim bojama. Osjetljiva je na sušu i preferira vlažni i bogato tlo, a spada pod trajnice koje cvatu cijelu godinu.

Još jedna biljka koja preferira hlad je fuksija. Ima prekrasne zvonkolike cvjetove i zahtjeva puno vode. Moguće ju je držati i u zatvorenom prostoru ali blizu svjetlosti (nikada na direktnom suncu).

NASTAVAK NA STRANI 2…