SAVJETI

ISPROBAJTE BRZI TEST SA PALCEM: AKO MOŽETE DA URADITE OVO, HITNO IDETE KOD LEKARA

Podijelite sa prijateljima

Verovali ili ne, ali postoji način da prepoznate opasnu bolest jednostavnim pokretom prsta

Naučnici sa Univerziteta Jejl otkrili su da uz pomoć samo jednog pokreta prsta možete da saznate da u glavoj arteriji srca postoji aneurizam, a ova studija je objavljena na portalu “American Journal of Cardiology”.

Evo kako izgleda test:

Potrebno je da okrenete dlanove nagore i savete palac ka malom prstu. Ako prst dođe do središta šake, to je normalno. Međutim, ako pređe ivicu dlana, to može biti znak aneurizme aorte.

Kako su naučnici objasnili, pokretljivost palca u ovoj meri može da ukaže na istezanje i slabljenje zgloba. A to je simptom bolesti vezivnog tkiva u celom telu, uključujući i aortu.

Aneurizma aorte je obično asimptomatska, tako da većina pacijenata jednostavno nije svesna prisustva bolesti. Prema istraživačima, ispostavilo se da su učesnici u eksperimentu sa prstima “koji vire” često imali ovu dijagnozu.

POPULARNO:  KAKO SPREČITI ORGANIZAM DA ZADRŽAVA VODU, JEDNOM ZAUVEK: NAJBOLJA PRIRODNA REŠENJA

Istraživanje je obuhvatilo podatke o zdravstvenom stanju 350 ljudi koji su imali operacije na srcu.

Šta je aneurizma aorte?

Aneurizma označava stanje proširenja krvnog suda koje može biti lokalizovano ili difuzno. Aorta je najveća arterija u organizmu koja polazi direktno od srca. Najčešći uzrok aneurizmi aorte je ateroskleroza i to posebno silaznog dela aorte.

IZVOR: NAJZENA