LJEKOVITO BILJE

JEDINSTVEN LEK: ZAŠTO TREBA PEĆI LUK U RERNI BAR JEDNOM NEDELJNO?

Podijelite sa prijateljima

Luk ima snažno antibakterijsko dejstvo, svi znaju za to. Sok od svežeg luka sa medom leči bronhitis i upalu pluća, ublažava napade kašlja. On pomaže kod bolova u uhu i može čak da snize telesnu temperaturu kada se nanese na noge.

Ali malo ljudi zna da su korisni ne samo sveži, već i pečeni luk. Tokom toplotne obrade ne gubi korisna svojstva, već naprotiv!

LUK PEČEN U RERNI

Pečeni luk će vam pomoći da se nosite sa dugotrajnim ranama! Luk treba da pečete direktno u kori i nanosite na bolna mesta dok vam ne bude bolje.

Pečeni luk treba da koristite za lečenje akni. Topao oblog od luka treba držati na problematičnom mestu 20 minuta dnevno. Vrlo brzo akne će nestati!

Čak i hemoroidi mogu da se izleče zahvaljujući luku pečenom u rerni! Obloge od luka imaju dezinfekciona svojstva i pomažu kožnim tkivima da se brzo obnavljaju.

Pečeni luk treba češće da jedu svi koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi. Posle srčanog ili moždanog udara, preporučuje se svakodnevno jesti takav luk!

POPULARNO:  POHOVANE GLJIVE "SUNČANICE": UKUS PRIRODE KOJI SE NE ZABORAVLJA

Veoma je važno da na ovaj način uvedete luk pripremljen za ljude koji pate od dijabetes melitusa ili imaju predispoziciju za porast šećera u krvi. Možete jesti luk i pored glavnih jela, ili ga jesti na prazan stomak svako jutro.

Efekat je primetan u roku od nedelju dana, a sve zahvaljujući divnom sastavu ovog povrća: sumpor i gvožđe u pečenom luku pomažu u normalizaciji nivoa glukoze u krvi i pospešuju pravilno funkcionisanje pankreasa i jetre.

Kada jedu pečeni luk, stanje pacijenata sa hipertenzijom i aterosklerozom se poboljšava. Luk pomaže krvnim sudovima da se očiste, oslobode aterosklerotskih plakova i sprečavaju nagle skokove krvnog pritiska.

Nije ni čudo što mi se ukus pečenog luka uvek toliko dopao u raznim jelima! Posle pečenja u rerni, esencijalna ulja samo nestaju iz luka, što svežem luku daje specifičan ukus i miris. Ali njegova korist ostaje…

Izaberite luk srednje veličine za pravljenje lekovitog pečenog luka – on sadrži najveću količinu zdravih vrednosti!

Izvor: penzionisani.rs