SAVJETI

5 NUTRIJENATA KOJI POBOLJŠAVAJU ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE: AKO VAM SLABO RADI, OVA HRANA ĆE JE VRATITI U NORMALU

Podijelite sa prijateljima

Problem sa štitnom žlezdom sve je češći i kod mlađih osoba.

Problem sa štitnom žlezdom, od upale do njenog oslabljenog rada postali su bolest savremenih žena zbog kako se veruje sve stresnijeg načina života.

Pre svega, ovo je genetski nasleđena bolest ili slabost organizma, a onda pod uticajem stila života problem se intezivira što znači da je zdravlje štitne žlezde moguće optimizovati pravilnim izborom nutrijenata.

Selen

Selen ima esencijalnu ulogu u konverziji hormona T4 u T3, odnosno aktivni oblik hormona, tako da će ozbiljan nedostatak selena biti praćen smanjenjem T3, vodeći ka simptomima hipotireoidizma. Adekvatan unos selena podržava efikasno stvaranje tireoidnih hormona i metabolizam, i štiti žlezdu od oštećenja zbog prevelike izloženosti jodu.

Hrana bogata selenom su riba, brazilski orah, piletina, jaja i suncokretove semenke.

Cink

Istraživanja su pokazala da i hipotireoidizam i hipertireoidizam dovede do nedostatka cinka. Cink takođe igra ulogu u funkcioniranju imunog sistema. Niski nivoi cinka pronađeni su kod gojaznih ljudi. Cink je potreban za pretvaranje T4 u T3, i potrebno je povećati unos i ovog minerala.

POPULARNO:  KOJA JE SVRHA RUČKE IZNAD PROZORA U VOZILU? VIDEO IMA VIŠE OD 7 MILIONA PREGLEDA

Hrana bogata cinkom su ostrige, seme bundeve i konoplje.

Gvožđe

Ovaj mineral je takođe potreban za konverziju T4 u T3. Osobe na terapiji tireoidnim lekovima, koje leče i anemiju, trebalo bi obratiti pažnju na interakciju, kako sa hranom bogatom gvožđem, tako i sa suplementima gvožđa. Ne bi trebalo uzimati ih u isto vreme, već sačekati 4 sata sa konzumacijom namirnicama bogatim gvožđem, nakon redovne terapije tireoidnim lekovima.

Hrana bogata gvožđem su zelene lisnate namirnice, poput spanaća i rukole.

Omega 3

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar.

Nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.

Izvor: Stil