SAVJETI

EVO KAKO DA SMANJITE VISOK KRVNI PRITISAK POMOĆU JABUKOVOG SIRĆETA: SAVET DOKTORA NENADIĆA

Podijelite sa prijateljima

Ako imate problema sa visokim krvnim pritiskom, obratite pažnju na ovo

Visok krvni pritisak nastaje tako što se kroz čitavo telo uvećava otpor prolasku krvi kroz najsitnije krvne sudove, arteriole.

U ranoj fazi,ta suženost se lako otklanja odmaranjem, te se u srcu krvni pritisak normalizuje, a ot pokazuje fleksiblinost arteriola, njihovu gipkost i opuštenost. Vremenom, međutim, arteriole gube sposobnost da se šire i skupljaju, pa odmor više nije u stanju da taj pritisak snižava.

Ovaj problem mogu da izazovu, stres, ili nervna napetost, ali i hemijski sastojci u krvi. Ali, bez obzira kakvi su razlozi nastanka, visoki krvni pritisak mora da se leči kako ne bi došlo do velikih komplikacija.

“Narodna medicina visok krvni pritisak smatra kao signal da se više jede hrana bogata ugljenim hidratima (voće i povrće, mediteranska ishrana),” tvrdi doktor Predrag Nenadić u svojoj knjizi Jabukovo sirće, čuvar vašeg zdravlja.

Nutricionista Nenadić smatra da nam veće količine proteina u ishrani neće škoditi, ako pri tome koristimo jabukovo sirće, jabuke, brusnice ili ceđene sokove od ovog voća.

“Kada je krv normalna i ima normalnu gustinu, ona lako prolazi kroz najsitnije krvne sudove i tada je krvni pritisak normalan, ali kada je krv gusta i prolazi kroz krvne sudove otežano, onda dolazi do povišenog krvnog pritiska,” tvrdi Nenadić.

POPULARNO:  BUGENVILIJA: OVO JE BILJKA SA NAJLEPŠIM LIŠĆEM NA SVETU: POSADITE JE I SVI ĆE VAM ZAVIDETI NA LEPOTI DVORIŠTA

Narodna medicina u tim situacijama predlaže:

– Treba povećati dnevni unos kiseline u organskom obliku, poput jabuka, grožđa, brusnica ili njihovih sokova. Ali je preporučljivo i piti svaki dan čašu vode u kojoj su razmućene dve supene kašike jabukovogo sirćeta.

– Treba smanjiti unos proteina i masnoća životinjskog porekla i tu količinu izbalansirati sa unosom ugljenih hidrata i masti u odnosu 1:2:1.

– Pšeničnu hranu treba smanjiti ili je zameniti kukuruznom. Izbaciti rafinisani šećer i brašno, meso i preterane masnoće.

– Obična kuhinjska so je veoma opasna za povišen krvni pritisak. Ona privlači i zadržava tečnost, zato osobama koje imaju povišen krvni pritisak se preporučuje da hranu ne sole.

– Med deluje potpuno suprotno od vode. Ako ga uzmemo uz svaki obed, on će izvući suvišnu tečnost iz krvi, smanjujući pritom krvni pritisak, a svojim umirujućim delovanjem, smanjiće svaku napetost nervnog sistema.

Izvor: Stil