LJEKOVITO BILJE

NI NE SLUTITE KOLIKO JE KORISNO ZA ZDRAVLJE: KAD OVO PROČITATE, LIŠĆE OD CVEKLE VIŠE NIKAD NEĆETE BACITI

Podijelite sa prijateljima

3 je vrlo dobrih razloga zašto je dobro koristiti i lišće cvekle

Tokom cele godine, a naročito zimi važno je unositi preporučenu dozu vitamina i munerala kako bismo telo zaštitili od virusa i prehlada.

Cvekla je od davnina poznata kao riznica vitamina, ali pri tome najčešće mislimo na njen koren. A šta je sa lišćem? Iako mnogi ne znaju, njeno lišće se jede i veoma je zdravo, piše Lovesensa.

Bogato je vitaminom A

Jedna porcija lišća cvekle, oko 38 grama, obezbeđuje skoro polovinu dnevne preporučene doze vitamina A. On je antioksidans rastvorljiv u mastima, a važan je za reproduktivni i imunološki sistem, kao i za zdravu, blistavu kožu.

Ima velike količine vitamina C

Poznato je da vitamin C pomaže u jačanju imuniteta neophodnog za borbu protiv gripa i prehlade. Zeleni deo cvekle sadrži veliku količinu ovog vitamina, stoga je naročito važno jesti ih tokom zime.

POPULARNO:  ČAJ OD RUZMARINA ZA BOLJE PAMĆENJE, RAST KOSE

Bogato je polifenolima

Polifenoli sadrže antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju i sprečavanju najrazličitijih upala u telu. Polifenoli se mogu naći u zelenom delu cvekle kao i u korenu.

Kako konzumirati listove cvekle

Mnogi su u zabludi i skeptični u vezi sa listovima cvekle, unapred očekujući da nisu nimalo ukusni. Međutim, istina je da imaju blago slatkast ukus i mogu se jesti kao bilo koje drugo zeleno povrće. Od svežih listova cvekle možete napraviti salatu i začiniti po svom ukusu. Pošto su slatkastog ukusa, možete ih dodati u smuti od voća ili povrća i na taj način nutritivno obogatiti svoj obrok. Ako volite pesto, polovinu listova bosiljka zamenite listovima cvekle i zajedno s ostalim sastojcima stavite u blender.

Listove cvekle moguće je i kratko obariti pa poslužiti kao prilog uz meso ili ribu ili skuvati zajedno sa ostalim povrćem i pripremiti potaž ili okrepljujuću supu.

Izvor: Stil