SAVJETI

UPALA MOZGA, BOLOVI U GRUDIMA, GUBITAK SVESTI: OVO SU FATALNE POSLEDICE UPOTREBE IVERMEKTINA, A NEKI GA IPAK RADIJE BIRAJU NEGO VAKCINU!?

Podijelite sa prijateljima

Nakon što je otkriveno postojanje bizarne Vajber grupe o Ivermektinu, čiji su administratori čak i neki od srpskih lekara, u javnosti Srbije žestoko se polemiše o ovom leku i njegovoj efikasnosti u borbi protiv koronavirusa.

Ivermektin nije čudotvoran lek za koronu, već njegovo konzumiranje može biti izuzetno opasno naročito u većim dozama

Iako je Ivermektin u Srbiji zabranjen u ljudskoj upotrebi (dozvoljen je za lečenje životinja), što je nedavno obelodanila i Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), to ne sprečava mnoge lakoverne građane da ovaj lek upotrebljavaju bilo preventivu koronavirusu, bilo nakon što su preležali kovid.

Fatalne posledice

Dodatnu zabunu unose neodgovorni lekari koji preporučuju ovaj lek, uprkos njegovim negativnim posledicama, koje se mogu završiti i fatalno.

Podsetimo, kako je Republika već pisala, doktorka Slavica Aranđelović, jedna od administratora Vajber grupe u kojoj se promoviše Ivermektin, gostovala je na TV Prva i nastavila da propagira korišćenje ovog leka.

Sa druge strane, doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, kaže da bi oni koji šire lažne vesti na društvenim mrežama morali krivično da odgovaraju. 

– Čak se i kompanija koja proizvodi taj lek ogradila i navela da je on namenjen za lečenje životinja, a ne ljudi. Nemam ja ništa protiv, ko hoće da uzima nek uzima, al nemoj da širi lažne vesti – istakao je stručnjak.

Kako navode brojni strani sajtovi specijalizovani za medicinska pitanja, od neželjenih posledica od korišćenja ivermektina mogu se javiti glavobolja, vrtoglavica, bol u mišićima, mučnina ili dijareja.

– Neželjeni efekti uključuju i bolove u vratu, leđima, oticanje lica i ruku, šaka, stopala, bolove u grudima, ubrzan rad srca, konfuziju, napade, pa i gubitak svesti. Takođe, mogući su i teška vrtoglavica kao i otežano disanje – navodi se na portalu www.webmd.com, uz napomenu da ova lista mogućih neželjenih dejstava ni u kom slučaju nije iscrpna.

POPULARNO:  NAJSTARIJI NARODNI LEK: U REKORDNOM ROKU UNIŠTAVA HELIKO BAKTERIJU I BOL U ŽELUCU

Kako se dalje objašnjava, konzumacija Ivermektina može dovesti i do encefalopatije, odnosno oboljenja mozga, sa potencijalnim smrtnim ishodom.

Vakcina i neželjeni efekti

Sa druge strane, kada je u pitanju vakcinacija u Srbiji, prema zvaničnim podacima, od sedam miliona datih doza bilo je svega 1.175 prijava na neželjene reakcije.

– Do juče smo imali 1.175 prijava, što je jedna na šest do sedam hiljada datih doza, zavisno od vremenskog intervala u kojima pratimo tu statistiku – rekla je Mirkovićeva za RTS.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će država reagovati u slučaju lekara koji propagiraju upotrebu Ivermektina.

– Zamislite vi ste lekar koji leči decu, a preporučujete lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini. Plašim se da je to onda jedno ozbiljno krivično delo, prema tome, ovo je ozbiljna država koja će uraditi svoj deo posla – zaključio je Lončar.

Iako ovi brojevi sami po sebi dovoljno govore, pojedini građani nasedaju na nepotkrepljene i neproverene priče o ovom leku kao nekakvoj magičnoj supstanci, rizikujući tako da ozbiljno ugroze svoje zdravlje.

U SAD nije dozvoljen za lečenje kovida

Iako se pojedini lekari u Srbiji koji su zagovornici korišćenja ovog leka neretko pozivaju na studije iz SAD, činjenica je da upotreba Ivermektina u lečenju kovida u Sjedinjenim Američkim državama nije dozvoljena.

Kako se navodi na portalu Agencije za hranu i lekove (FDA), krovne organizacije u SAD koja se bavi lekovima i medicinskim sredstvima, uzimanje visokih doza ovog leka može biti kobno.

– FDA nije izdala dozvolu za upotrebu Ivermektina u lečenju ili prevenciji kovida 19. Pokazalo se da lek nije siguran ili da pomaže lečenju – ističe se na sajtu FDA.

Sa druge strane, prema podacima raspoloživim u vreme objavljivanja ovog članka, Ivermektin je legalan u Kanadi, Singapuri i Južnoafričkoj Republici.

Izvor: republika.rs