ZANIMLJIVO

TRBUŠNI PLES, VITEZOVI I ZMAJEVI! NESTOROVIĆ OSNIVA ŠOK POKRET

Podijelite sa prijateljima

 

Dr Branimir Nestorović je osoba od koje malo šta može da nas iznenadi, ali ovog puta je ipak uspeo

Penzionisani lekar, koji je u poslednje vreme najzapaženiji po kontroverznim i mahom neistinitim tvrdnjama, odlučio je da osnuje pokret “Vitezovi reda zmaja”. Da li sa ovim pokretom Nestorović ima političke ambicije znaće se već u sredu, za kada je zakazano javno predstavljanje.

Prema agendi koju su objavili sami Nestorovićevi “vitezovi”, pokret će se, između ostalog, baviti i “unapređenjem položaja dece”.

Potpredsednik pokreta biće Saša Borojević, poznat po homofobiji i drugim nazadnim stavovima, dok je kao govornica na osnivačkoj konferenciji za novinare najavljena Aleksandra Politopulos Anđan, predstavljena kao prvakinja srednjevekovnog mačevanja i instruktorka “kraljevske škole orijentalnog plesa”, piše Blic.

Svakako.

Nestorović sad pokušava da proširi fokus svog interesovanja i na decu, a podsetimo da ga je početkom godine čak 28 odsto građana Srbije označilo kao javnu ličnost koja im uliva poverenje, a da se ne bavi politikom.

Kao formalni korak u politiku moglo bi da posluži osnivanje osnivanje ovog pokreta, odnosno “viteškog reda”, a kada vidite ko sve sedi za tim okruglim stolom jasno je da je ceo koncept daleko od Kamelota.

POPULARNO:  U BELGIJI SE RAZMATRA SMANJENJE RADNE SEDMICE SA PET NA ČETIRI DANA

Primera radi, Nestorovićev potpredsednik Borojević je u ranijem intervjuu na jednom jutjub kanalu već pominjao plan za “revoluciju u odnosu prema deci”.

U seriji primitivnih, homofobičnih i ksenofobičnih izjava bio je zgranut predavanjima o toleranciji u osnovim školama u Srbiji i naveo da je “normalno da se dečaci uče da vrate nasilje nasiljem, jer je to deo viteškog kodeksa kod Srba”.

Kako će ovaj duo štititi decu – i da li je decu zapravo potrebno zaštiti od njih dvojice – ostaje da vidimo.

Jedna Srbija – mnogo zmajeva

Drevni, srednjevekovni viteški red zmaja bio je poznat kao Societas Draconistrarum i bio je zadužen za čuvanje porodice ugarskog kralja Žigmunda. Po ugledu na ovaj red njegov ogranak se proširio i do Srbije, pa je jedan član bio i despot Stefan Lazarević. Članovi reda nazivali su se drakonima, a u pojedinim tekstovima zvali su se zmajonosci.

U Srbiji već postoji Suvereni vojni viteški red zmaja, osnovan 28. juna 2011. godine od strane kneza Aleksandra Karađorđevića, “na predlog gospode Srđana Stanišića i Dejana Damnjanovića”, kako se tvrdi na sajtu ovog reda.

Izvor: Stil