SAVJETI

OVO SU TIHI SIMPTOMI PARKINSONOVE BOLESTI: NE IGNORIŠITE IH

Podijelite sa prijateljima

Ako se prepozna na vreme, tok bolesti se može usporiti

Parkinsonova bolest je stanje kod kojeg delovi mozga starenjem progresivno propadaju. Ovaj poremećaj pogađa jednog od 500 ljudi, što Parkinsonovu bolest čini jednom od najčešćih kod starijih osoba.

Oboljenje nastaje usled odumiranja nervnih ćelija u mozgu, zbog čega se proizvodnja dopamina značajno smanjuje, piše The Sun. Dopamin je ključan za regulisanje pokreta tela, pa je njegovo smanjivanje zapravo odgovorno za veliki broj simptoma koje osećaju pacijenti oboleli od Parkinsona.

Još uvek je nepoznato šta uzrokuje gubitak nervnih ćelija u mozgu, ali mnogi stručnjaci misle da je u pitanju kombinacija određenih gena i faktora iz okoline.

Parkinsonova bolest se ne može izlečiti, ali se može zalečiti i njen tok se može usporiti uz pravu terapiju i volju pacijenta.

“Imali ste (bivšeg američkog predsednika) Kenedija koji je igrao fudbal sa tom bolešću, papa je sa njom 20 i nešto godina vodio Katoličku crkvu, što je, priznaćete, velika institucija.”

“Pitanje je i kognitivne odluke naših bolesnika da se ne predaju i da shvate da je to jedna od onih bolesti koje nosi vreme i sa kojom se moraju suočiti”, kaže dr Vladimir Kostić, za BBC.

Ukoliko primetite da se kod vas javljaju ovi simptomi, najbolje bi bilo da posetite lekara:

1. Drhtanje

Da li ste primetili lagano podrhtavanje prstiju, šake ili brade? Drhtanje koje se iznenada pojavljuje uobičajen je znak ove bolesti.

S druge strane, ukoliko se drhtanje javi usled stresa ili fizičkog napora, smatra se normalnom pojavom.

POPULARNO:  RUSKI DOKTOR UPOZORAVA: ŽELJA ZA KISELIM KRASTAVCIMA MOŽE DA UKAZUJE NA OGROMAN ZDRAVSTVENI PROBLEM

2. Promenjen rukopis

Jedan od signala može biti i način na koji pišete. Na primer, slova mogu da postanu manja i zgusnuta. Promena rukopisa može biti znak Parkinsonove bolesti zvane mikrografija.

3. Gubitak čula mirisa

Ukoliko više ne možete da osetite ni mirise koji su inače jako intenzivni, razmislite o odlasku kod lekara.

4. Problemi sa spavanjem

Nagli pokreti tokom spavanja mogu biti znak Parkinsonove bolesti. Ukoliko ne spavate mirno kao nekada, često menjate položaj u kojem spavate, zaspite na jednom kraju, a probudite se na drugom kraju krveta, to može ukazivati na ovu bolest.

5. Otežano kretanje

Rani znak može biti ukočenost ili bol u ramenu ili bokovima. Ljudi koji boluju od ove bolesti su ovo stanje opisivali kao da im je neko zalepio noge za pod. Ukočenost se još može javiti i u rukama, nogama ili šakama.

6. Otežano varenje

Usled loše ishrane javljaju se problemi sa crevima, ali ih može izazvati i Parkinsonova bolest. Ukoliko ovaj problem ne prolazi duže vreme, najbolje bi bilo da odete kod lekara.

7. Promena boje glasa

Kao najraniji simptom ove bolesti javljaju se problemi sa glasnim žicama, pa u tom slučaju glas može postati ili previše tih ili previše grub.

8. Vrtoglavica

Ukoliko se ovo stanje javlja često, može sugerisati da se razvija Parkinsonova bolest u telu.

9. Depresija ili anksioznost

Osećaj tuge i nelagode je često povezan sa ovim oboljenjem.

Ukoliko primetite više od 2 navedena simptoma, uradite analize, savet je lekara.

Izvor: Stil.kurir.rs