SLANA JELA

SVEČANA POGAČA SA KAČKAVALJEM: MEKANA I PENASATA

Podijelite sa prijateljima

Nema ničeg lepšeg od mirisa domaćeg hleba koji se širi kućom. Ali sada umesto domaćeg hleba napravite punjenu pogaču sa sirom i kačkavaljem. Lepo izgleda pa je možete služiti u svečanim prilikama, gosti će biti oduševljeni, sigurni smo. Odlična će biti uz sve što poslužite, a evo kako da je napravite.

SASTOJCI:

200 ml mleka

100 ml vode

15 g kvasca

1 kašičica šećera

50 ml ulja maslinovog

550 g brašna

50 g kačkavalja

so

100 g feta sira

žumance za premazivanje

susam po želji

PRIPREMA:

Izmrviti kvasac u mlekom mlaku, dodati šećer, pa kad zapeni dodati ostatak mleka i vode, dodati ulje, brašno, so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste pa ga podeliti na 3 dela približne veličine. 

Prvi deo razviti u pravougaonik, premazati uljem i narendati kačkavalja pa uviti u rolat. Oštrim nožem iseći sa obe strane ne sasvim do sredine.

POPULARNO:  PILAV SA JUNETINOM IZ RERNE

Krajnji kraj uvijati u krug s tim da isečeni deo bude na vrhu. Staviti u podmazan pleh veličine 24 cm. Drugi deo razviti u krug i iseći 12 trouglova u svaki staviti kockicu feta sira i savijati u kiflice.

Ređati ih do ivice pleha u krug a vrh kiflice nasloniti na deo koji je u krugu. Od trećeg dela odesći manji deo i ostaviti po strani. Loptu razviti u kvadrat pa seći na trake premazati uljem sapojiti dve u vrhu i uviti u kiku i obaviti sredinu u krugu.

Ostatak testa kidati loptice i popuniti između kiflica. Pokriti folijom i ostaviti 15 min. Premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 200 pa smanjiti na 180 stepeni i peći oko 45-50 min.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja