SALATE

RECEPT ZA DOMAĆI KEČAP: MERA ZA 8 TEGLI KOJE ĆE VAM TRAJATI DO LETA NAREDNE GODINE

Podijelite sa prijateljima

Proveren recept za najukusniji domaći kečap koji ćete obožavati!

Kupovni kečap je prepun šećera, u sebi ima vrlo mali procenat pravog paradajza, kao i ostalih zdravih sastojaka.

Zato je najbolja opcija da svoju zimnicu upotpunite ovim receptom za domaći kečap. Pravi se veoma lako, a ne iziskuje ni mnogo novca. Konzervisan je pasterizacijom.

SASTOJCI:

5 kg zrelog paradajza,

2-3 grančice celerovog lišća,

40 grama šećera,

1 dl vinskog sirćeta,

2 dl ulja,

3 lista lorbera,

5 ljutih papričica (ukoliko želite ljut kečap),

1 kašika soli

Ova količina proizvoda je dovoljna sa osam manjih tegli.

PRIPREMA:

Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckati lišće celera. Vrlo sitno iseckati ljute papričice. Paradajz oljuštiti i samleti u blenderu. 

Ukoliko imamo mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, upotrebićemo nju.

Sok od paradajza staviti u veću šerpu, pa ga zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu na vrlo tiho kuvanje. Dodati seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. 

POPULARNO:  PRAZNIČNA RUSKA SALATA SA GOVEDINOM

Kuvati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proveriti da li je kečap dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja kečapa staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. 

Isključiti ringlu na kojoj se kuvao kečap, a i rernu. Vaditi suvom krpom jednu po jednu teglu, i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle kečapom pomoću manje kutlače ili levka za punjenje tegli.

Ispod svakog poklopca staviti komad celofana, da kečap ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice.

Tegle uviti u nešto toplo, dobro ih ušuškati i ostaviti da se hlade naredna dva dana. Potom ih odložite na neko hladno i tamno mesto.

IZVOR: STIL