SAVJETI SLANA JELA

KAKO SE PRAVE I RAZVLAČE DOMAĆE KORE : DVA NAČINA ZA UKUSNU STARINSKU PITU

Podijelite sa prijateljima

Priprema pite od gotovih kora ne zahteva posebne kulinarske veštine, jer se uglavnom pravi od namirnica koje se mogu naći u bilo kom frižideru. I sve ukupno sa pečenjem traje manje od sat vremena.

Međutim pravljenje autentične pite, onako kako su je pravile naše bake, naporan je posao. Potrebne su veštine, prvo, za mešenje testa, koje se zatim mora pretvoriti u tanke kore i tek onda započinje savijanje i pripremanje pite.

Za testo za pitu potrebni su brašno, jaja i voda. Umesi se mekano testo, koje se podeli na nekoliko jednakih loptica i ostavi da odstoji najmanje pola sata, pokriveno krpom.

Nakon što se testo odmori, svaka mala loptica se oklagijom razvalja u vrlo tanak list i ostavi se na stolnjaku i tako dok se preostale kuglice testa ne razviju oklagijom.

Nakon što se testo razvije, pita se priprema na poznat način.

Drugi način za pravljenje kora od testa bez upotrebe oklagije je podela testa na jednake delove, svaka loptica se potopi u ulje ili maslinovo ulje, stavlja se u tepsiju, pokriva se krpom i ostavlja se da odmori.

POPULARNO:  OVA NAMIRNICA U REKORDNOM ROKU OBARA KRVNI PRITISAK: KARDIOLOZI SIGURNI

Svaka kuglica testa stavlja se na stolnjak i rukama se nežno počinje razvlačenje testa do ivica stola.

U početku postupak podseća na pravljenje velike kore za picu, ali zahvaljujući maslinovom ulju, testo je vrlo elastično i kada se povlači postaje sve tanje i tanje.

Kada kora za pitu postane toliko tanka da se kroz nju vidi stolnjak, gotova je.

Pospite željenim nadevom i kora se uvija laganim podizanjem i protresanjem stolnjaka. Razvučena kora za pitu stavlja se u pleh i nastavlja se sa razvlačenjem sledeće kore.

Domaće razvučene kore za pitu je teško napraviti i zahtevaju znatno više vremena nego što to traži korišćenje gotovih kora iz prodavnice, ali vrede truda jer ćete dobiti zaista ukusnu pitu.

Izvor: bonapeti.rs